Thursday, September 17th, 2015 | Author:
  • Part 1 – Pambuka – Nyetel Queues Japanese (Kirim iki)
  • Part 2 – Andal Ngenali lalu lintas – Nyetel mangle Aturan (Coming Soon TM)
  • Part 3 – Prioritas lan Watesan – Nyetel Saiki Wit (Coming Soon TM)
  • Part 4 – Monitoring Usage – Redefining Queues – Limiting Abusive Devices (Coming Soon TM)
  • Part 5 – ??? MediaWiki ???

Pambuka

The first problem one usually comes across after being tasked with improving an Internet connection is that the connection is overutilised. Biasane oleh mangerténi apa, sing, utawa apa masalah – except of course everyone blames the ISP. Kadang iku ISP ing – but typically you can’t prove that without having an alternative connection immediately available. I currently manage or help manage four “Camping / latar” nggunakake QoS kanggo ngatur panyambungan Internet sing. Siji makaryo, two are home connections, and the last one is a slightly variable one – biasane mung sambungan ngarep nanging Utawa, for a weekend every few months, it becomes a 140-wong (lan akeh) LAN. Fun. 🙂

Mikrotik RouterOS lan

Mikrotik'S RouterOS is very powerful in the right hands. Many other routers support QoS but not with the fine-grain control MikroTik provides. Alternatively you could utilise other Linux-based router OS’s, kayata DD-WRT, Smoothwall, Untangle, lan sanesipun. Paling iki biasane mbutuhake sing duwe server nyisakke lying bab utawa dalan hardware kompatibel. Mikrotik sadean RouterBoards sing duwe RouterOS builtin – lan padha sing relatif inexpensive.

Sandi pengalaman karo router utamané karo Cisco lan mikrotik – and my experience with QoS is primarily with Allot kang NetEnforcer / NetXplorer sistem lan mikrotik. Piranti mikrotik sing paling populer ing pengalaman (liyane saka long-macem piranti nirkabel darmabakti sing) wis sing rb750 (versi anyar sing jenengé “hex“) lan rb950-Boards adhedhasar. Padha duwe akeh wong available and are relatively inexpensive. In historical comparison with Cisco’s premium devices, Aku wis niat kanggo njlèntrèhaké piranti mikrotik minangka “90% fitur ing 10% biaya”. Minangka panuntun iki ngarahke utamané ing SME / Ngarep nggunakake, inexpensive makes more sense. If you’re looking at getting a MikroTik device, Wigati dimangerteni menawa mikrotik router apa ora typically include DSL modems, mangkono peralatan ana iku biasane isih perlu. Wigati uga sing iki ora tutorial nyetel piranti mikrotik saka ngeruk. Ana kathah Panuntun kasedhiya online kanggo sing wis.

Teori menyang laku – langkah pisanan

Nggawe QoS bener, you need to have an idea of a policy that takes into account the following:

  • Kacepetan sambungan sakabèhé
  • Carane akeh kedhaftar / piranti bakal nggunakake sambungan
  • The users/devices/services/protocols that should be prioritised for latency and/or throughput

Kanggo entuk ndhuwur ing conto sandi, Aku bakal nganggep ing ngisor iki:

  • Ing mikrotik wis nyiyapake karo konfigurasi jaringan standar ngendi jaringan lokal 192.168.88.0/24 lan sambungan Internet diwenehake liwat PPPoE.
  • Kacepetan koneksi 10 / 2Mbps (10 Mbps speed download; 2 Mbps kacepetan upload)
  • Ana bakal 5 kedhaftar karo minangka akeh minangka 15 piranti (kaping komputer / tablet / telpon seluler / WiFi etc)
  • Downloads khas mbutuhake prioritas dhuwur karo kabeh nanging kurang-prioritas karo kemungkinan
  • Gaming/Skype/Administrative protocols require high priority with both latency and throughput
  • Ora kedhaftar sing bakal prioritized liwat liyane

The first and probably quickest step is to set up what RouterOS refers to as a Japanese Saiki.

Aku wis digawe script cendhak sing aku wis disimpen ing piranti mikrotik kanggo nyiyapake queues prasaja. Iku minangka nderek:

:kanggo x saka 1 kanggo 254 do ={
 /saiki prasaja jeneng nambah ="internet-usage- $ x" DST ="pppoe" max-watesan = 1900k / 9500k target ="192.168.88.$x"
}

Apa ndhuwur ora iku wates kacepetan maksimum wae piranti individu bisa digunakake kanggo “1900k” (1.9Mb) ngunggah lan “9500k” (9.5Mb) download.

Cathetan:

  • Alesan ngapa watesan max ing 95% of the line’s maximum speed is that this guarantees no single device can fully starve the connection, negatively affecting the other users. With a larger userbase I would enforce this limit further. Contone, karo 100 pangguna ing layanan 20MB aku bisa nyetel watesan iki kanggo 15Mb utawa malah minangka sethitik minangka 1MB. Iki tanggung gumantung carane “penyalah gunaan” penggunane lan, minangka tokoh metu ngendi lan carane akeh planggaran occurs, you can adjust it appropriately.
  • Ater-ater ing “internet-berkas” ing parameter name bisa selaras. Biasane aku nyetel kanggo deleng jeneng latar. Contone, with premises named “alpha” lan “beta”, Aku biasane bakal sijine “internet-alpha” lan “internet-beta”. Iki mbantu karo instinctively mbedakake antarane Camping.
  • Parameter DST wis “pppoe” ing tuladha. Iki kudu diganti karo jeneng antarmuka that provides the Internet connection.

Njamin sampeyan ngatur script dadi cocok kanggo konfigurasi. Nyimpen script kanggo mikrotik lan mbukak – utawa paste langsung menyang terminal mikrotik kanggo nglakokaké iku.

In my next post I will go over setting up what RouterOS refers to as Mangle aturan. Iki aturan ngawula kanggo ngenali / golongan lalu lintas jaringan supaya QoS becik-grained bisa.

Share
Category: random
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply » Log in