недела, 04 август, 2013 | Author:

Имав моќ прекинување влијае на мојот сервер е голем md RAID низа. Наместо да ги споделите на серверот како целина да се надолу, додека чекаат за тоа да се заврши fsck, Имав го подигнете без голем спектар, па можев да ја стартувате fsck рачно.

Сепак, кога се извршува рачно сфатив дека нема начин да се знае до каде што беше и колку долго ќе биде потребно да се заврши. Ова е особено проблематично со таков голем спектар. Со малку пребарување го најдов на врвот на додавање на -C параметар кога повикувате fsck. Јас не може да се најдат на овој во документацијата сепак: fsck –помош покажа дека нема таква опција.

Во опција се покажува Ext4 специфични, и со тоа покажува совршено функционален прогрес бар со индикатор за процентот на. Да ги најдете информациите, наместо “fsck –помогне” или “човек fsck”, што треба да го внесете “fsck.ext4 –помогне” или “човек fsck.ext4”. 🙂

Сподели
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, или trackback from your own site.

2 Responses

 1. 1
  totedati 

  « I couldn’t find this in the documentation however »
  навистина!? i see it right here in fsck man page:
  « -C [fd]
  Display completion/progress bars for those filesystem checkers (currently only for ext2 and ext3) which support them. fsck will manage the filesystem checkers so that only one of them will display a progress bar at a time. GUI front-ends may specify a file descriptor fd, in which case the progress bar information will be sent to that file descriptor. »

 2. Man pages do change every now and again. 😉

  Ironically, on the system I happen to be logged onto right now, when I type “fsck –помогне”, it gives the version and nothing else. Le Sigh.

Leave a Reply » Логирај Се