Archive for the Category » лок «

недела, 04 август, 2013 | Author:

Имав моќ прекинување влијае на мојот сервер е голем md RAID низа. Наместо да ги споделите на серверот како целина да се надолу, додека чекаат за тоа да се заврши fsck, Имав го подигнете без голем спектар, па можев да ја стартувате fsck рачно.

Сепак, кога се извршува рачно сфатив дека нема начин да се знае до каде што беше и колку долго ќе биде потребно да се заврши. Ова е особено проблематично со таков голем спектар. Со малку пребарување го најдов на врвот на додавање на -C параметар кога повикувате fsck. Јас не може да се најдат на овој во документацијата сепак: fsck –помош покажа дека нема таква опција.

Во опција се покажува Ext4 специфични, и со тоа покажува совршено функционален прогрес бар со индикатор за процентот на. Да ги најдете информациите, наместо “fsck –помогне” или “човек fsck”, што треба да го внесете “fsck.ext4 –помогне” или “човек fsck.ext4”. 🙂

Сподели