Thursday, September 17th, 2015 | Autor:
 • Pjesë 1 – Hyrje – Ngritja rradhë thjeshtë (Ky post)
 • Pjesë 2 – Besueshme Identifikimi trafikut – Ngritja sakatoj Rregullat (Së shpejti TM)
 • Pjesë 3 – Prioritetet dhe Kufijtë – Ngritja Pemë radhë (Së shpejti TM)
 • Pjesë 4 – Monitoring Usage – Ripërcaktimin Radhët – Limiting Abusive Devices (Së shpejti TM)
 • Pjesë 5 – ??? Fitim ???

Hyrje

The first problem one usually comes across after being tasked with improving an Internet connection is that the connection is overutilised. Zakonisht askush nuk e di pse, i cili, apo çfarë është duke shkaktuar problem – except of course everyone blames the ISP. Ndonjëherë ajo është ISP – but typically you can’t prove that without having an alternative connection immediately available. I currently manage or help manage four “faqet / lokalet” se përdorimi QoS për të menaxhuar lidhjes tyre në Internet. Njëra është në vendin e punës e mia, two are home connections, and the last one is a slightly variable one – zakonisht vetëm një lidhje në shtëpi, por në mënyrë alternative, for a weekend every few months, it becomes a 140-njeri (dhe në rritje) LAN. Argëtim. 🙂

MikroTik RouterOS dhe

MikroTik'S RouterOS is very powerful in the right hands. Many other routers support QoS but not with the fine-grain control MikroTik provides. Alternatively you could utilise other Linux-based router OS’s, tilla si DD-WRT, Smoothwall, Shthur, dhe kështu me radhë. Shumica e këtyre zakonisht të kërkojë që ju keni një server rezervë gënjyer në lidhje ose një router hardware compatible. MikroTik shet RouterBoards që kanë RouterOS Builtin – dhe ata janë relativisht të lira.

Përvoja ime me routers është kryesisht me Cisco dhe MikroTik – and my experience with QoS is primarily with Japë të NetEnforcer / NetXplorer sistemet dhe MikroTik. Më të popullarizuara pajisjet MikroTik në përvojën time (përveç me rreze të gjatë pa tel pajisjet e tyre të përkushtuar) kanë qenë të tyre rb750 (version i ri i quajtur “magji“) dhe rb950-Bordet bazë. Ata kanë shumë të tjerë available and are relatively inexpensive. In historical comparison with Cisco’s premium devices, Unë kam qenë të prirur për të përshkruar pajisjet MikroTik si “90% karakteristikat në 10% kostoja”. Si ky udhëzues ka për qëllim kryesisht në NVM-ve / përdorim në shtëpi, inexpensive makes more sense. If you’re looking at getting a MikroTik device, vini re se MikroTik routers të bëjë jo typically include DSL modems, kështu pajisjet tuaj ekzistues zakonisht është ende e nevojshme. Vini re gjithashtu se kjo është jo një tutorial mbi ngritjen e një pajisje MikroTik nga e para. Ka shumë të udhëzon në dispozicion në internet për të cilat tashmë.

Teoria në praktikë – hapat e parë

Për të ngritur QoS saktë, you need to have an idea of a policy that takes into account the following:

 • Shpejtësia e përgjithshme lidhjes
 • Sa përdoruesit / pajisje do të jetë duke përdorur lidhjen
 • The users/devices/services/protocols that should be prioritised for latency and/or throughput

Për të arritur sa më sipër në shembujt e mia, Unë do të marrë në vijim:

 • MikroTik është ngritur me konfigurimin e rrjetit parazgjedhur ku rrjeti lokal është 192.168.88.0/24 dhe lidhja e internetit është siguruar nëpërmjet PPPoE.
 • Shpejtësia lidhja është 10 / 2Mbps (10 Mbps download speed; 2 Mbps shpejtësi upload)
 • Nuk do të jetë 5 përdoruesit me sa më shumë 15 Pajisjet (kompjutera të shumta / tableta / telefonat mobil / WiFi etj)
 • Shkarkime tipike kërkojnë prioritet të lartë me xhiros por të ulët-prioritet me latente
 • Gaming/Skype/Administrative protocols require high priority with both latency and throughput
 • Asnjë përdorues duhet të prioritet mbi të tjerët

The first and probably quickest step is to set up what RouterOS refers to as a Simple Queue.

Unë e kam bërë një skenar të shkurtër që unë kam ruajtur në pajisjet e mia MikroTik për të ngritur rradhë të thjeshta. Ajo është si vijon:

:për x nga 1 të 254 A ={
 /radhë emrin simple add ="internet-usage- $ x" DST ="PPPoE" max kohor = 1900k / 9500k target ="192.168.88.$x"
}

Çfarë u tha më lart nuk është kufiri shpejtësia maksimale ndonjë pajisje individ mund të përdorë për “1900k” (1.9Mb) ngarkoni dhe “9500k” (9.5Mb) shkarko.

Shënime:

 • Arsyeja pse kufijtë janë në max 95% of the line’s maximum speed is that this guarantees no single device can fully starve the connection, negatively affecting the other users. With a larger userbase I would enforce this limit further. Për shembull, me 100 përdoruesit në një shërbim 20MB unë mund të vendosur këtë kufi në 15MB ose edhe si pak si 1MB. Kjo është tërësisht e varur mbi atë se si “fyes” përdoruesit janë dhe, si ju kuptoj se ku dhe sa abuzimi ndodh, you can adjust it appropriately.
 • Parashtesa “internet-përdorim” në emrin parametër mund të personalizohet. I vendosur në mënyrë tipike këto për t'iu referuar emrit objekteve. Për shembull, with premises named “alfa” dhe “beta”, Unë zakonisht do të vënë “internet-alfa” dhe “internet-beta”. Kjo ndihmon me instinktivisht dalluar mes vendeve.
 • DST parametër ka “PPPoE” në shembull. Kjo duhet të zëvendësohet me emrin e Ndërfaqe that provides the Internet connection.

Siguruar që ju të rregulloje shkrimit të jetë e përshtatshme për konfigurimin tuaj. Ruaj script në MikroTik dhe drejtuar atë – ose ngjitur direkt në terminalin e MikroTik për të ekzekutuar atë.

In my next post I will go over setting up what RouterOS refers to as Dërrmoj Rregullat. Këto rregulla të shërbejnë për të identifikuar / klasifikuar trafikut të rrjetit në mënyrë që të QoS finer-trashë të jetë e mundur.

pjesë
Kategori: i rastësishëm
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, ose trackback from your own site.
Leave a Reply » Identifikohu