Archive for » September, 2015 «

Thursday, September 17th, 2015 | Autor:
 • Pjesë 1 – Hyrje – Ngritja rradhë thjeshtë (Ky post)
 • Pjesë 2 – Besueshme Identifikimi trafikut – Ngritja sakatoj Rregullat (Së shpejti TM)
 • Pjesë 3 – Prioritetet dhe Kufijtë – Ngritja Pemë radhë (Së shpejti TM)
 • Pjesë 4 – Monitoring Usage – Ripërcaktimin Radhët – Limiting Abusive Devices (Së shpejti TM)
 • Pjesë 5 – ??? Fitim ???

Hyrje

The first problem one usually comes across after being tasked with improving an Internet connection is that the connection is overutilised. Zakonisht askush nuk e di pse, i cili, apo çfarë është duke shkaktuar problem – except of course everyone blames the ISP. Ndonjëherë ajo është ISP – but typically you can’t prove that without having an alternative connection immediately available. I currently manage or help manage four “faqet / lokalet” se përdorimi QoS për të menaxhuar lidhjes tyre në Internet. Njëra është në vendin e punës e mia, two are home connections, and the last one is a slightly variable one – zakonisht vetëm një lidhje në shtëpi, por në mënyrë alternative, for a weekend every few months, it becomes a 140-njeri (dhe në rritje) LAN. Argëtim. 🙂

MikroTik RouterOS dhe

MikroTik'S RouterOS is very powerful in the right hands. Many other routers support QoS but not with the fine-grain control MikroTik provides. Alternatively you could utilise other Linux-based router OS’s, tilla si DD-WRT, Smoothwall, Shthur, dhe kështu me radhë. Shumica e këtyre zakonisht të kërkojë që ju keni një server rezervë gënjyer në lidhje ose një router hardware compatible. MikroTik shet RouterBoards që kanë RouterOS Builtin – dhe ata janë relativisht të lira.

Përvoja ime me routers është kryesisht me Cisco dhe MikroTik – and my experience with QoS is primarily with Japë të NetEnforcer / NetXplorer sistemet dhe MikroTik. Më të popullarizuara pajisjet MikroTik në përvojën time (përveç me rreze të gjatë pa tel pajisjet e tyre të përkushtuar) kanë qenë të tyre rb750 (version i ri i quajtur “magji“) dhe rb950-Bordet bazë. Ata kanë shumë të tjerë available and are relatively inexpensive. In historical comparison with Cisco’s premium devices, Unë kam qenë të prirur për të përshkruar pajisjet MikroTik si “90% karakteristikat në 10% kostoja”. Si ky udhëzues ka për qëllim kryesisht në NVM-ve / përdorim në shtëpi, inexpensive makes more sense. If you’re looking at getting a MikroTik device, vini re se MikroTik routers të bëjë jo typically include DSL modems, kështu pajisjet tuaj ekzistues zakonisht është ende e nevojshme. Vini re gjithashtu se kjo është jo një tutorial mbi ngritjen e një pajisje MikroTik nga e para. Ka shumë të udhëzon në dispozicion në internet për të cilat tashmë.

Teoria në praktikë – hapat e parë

Për të ngritur QoS saktë, you need to have an idea of a policy that takes into account the following:

 • Shpejtësia e përgjithshme lidhjes
 • Sa përdoruesit / pajisje do të jetë duke përdorur lidhjen
 • The users/devices/services/protocols that should be prioritised for latency and/or throughput

Për të arritur sa më sipër në shembujt e mia, Unë do të marrë në vijim:

 • MikroTik është ngritur me konfigurimin e rrjetit parazgjedhur ku rrjeti lokal është 192.168.88.0/24 dhe lidhja e internetit është siguruar nëpërmjet PPPoE.
 • Shpejtësia lidhja është 10 / 2Mbps (10 Mbps download speed; 2 Mbps shpejtësi upload)
 • Nuk do të jetë 5 përdoruesit me sa më shumë 15 Pajisjet (kompjutera të shumta / tableta / telefonat mobil / WiFi etj)
 • Shkarkime tipike kërkojnë prioritet të lartë me xhiros por të ulët-prioritet me latente
 • Gaming/Skype/Administrative protocols require high priority with both latency and throughput
 • Asnjë përdorues duhet të prioritet mbi të tjerët

The first and probably quickest step is to set up what RouterOS refers to as a Simple Queue.

Unë e kam bërë një skenar të shkurtër që unë kam ruajtur në pajisjet e mia MikroTik për të ngritur rradhë të thjeshta. Ajo është si vijon:

:për x nga 1 të 254 A ={
 /radhë emrin simple add ="internet-usage- $ x" DST ="PPPoE" max kohor = 1900k / 9500k target ="192.168.88.$x"
}

Çfarë u tha më lart nuk është kufiri shpejtësia maksimale ndonjë pajisje individ mund të përdorë për “1900k” (1.9Mb) ngarkoni dhe “9500k” (9.5Mb) shkarko.

Shënime:

 • Arsyeja pse kufijtë janë në max 95% of the line’s maximum speed is that this guarantees no single device can fully starve the connection, negatively affecting the other users. With a larger userbase I would enforce this limit further. Për shembull, me 100 përdoruesit në një shërbim 20MB unë mund të vendosur këtë kufi në 15MB ose edhe si pak si 1MB. Kjo është tërësisht e varur mbi atë se si “fyes” përdoruesit janë dhe, si ju kuptoj se ku dhe sa abuzimi ndodh, you can adjust it appropriately.
 • Parashtesa “internet-përdorim” në emrin parametër mund të personalizohet. I vendosur në mënyrë tipike këto për t'iu referuar emrit objekteve. Për shembull, with premises named “alfa” dhe “beta”, Unë zakonisht do të vënë “internet-alfa” dhe “internet-beta”. Kjo ndihmon me instinktivisht dalluar mes vendeve.
 • DST parametër ka “PPPoE” në shembull. Kjo duhet të zëvendësohet me emrin e Ndërfaqe that provides the Internet connection.

Siguruar që ju të rregulloje shkrimit të jetë e përshtatshme për konfigurimin tuaj. Ruaj script në MikroTik dhe drejtuar atë – ose ngjitur direkt në terminalin e MikroTik për të ekzekutuar atë.

In my next post I will go over setting up what RouterOS refers to as Dërrmoj Rregullat. Këto rregulla të shërbejnë për të identifikuar / klasifikuar trafikut të rrjetit në mënyrë që të QoS finer-trashë të jetë e mundur.

pjesë
Thursday, September 17th, 2015 | Autor:

Privacy, Kohë, Të holla

Mua nuk më pëlqen urdhra debiti. Unë kurrë nuk kam pëlqyer idenë se një njësi ekonomike mund të, sipas dëshirës, marrë pothuajse çdo sasi parash mia (mirë … çdo gjë që është në dispozicion). Një koleg vuri në dukje çështjen me MTN do të ishte shmangur nëse kam qenë duke përdorur një urdhër debiti. Ndoshta “komoditet” faktor nuk është e tillë një gjë e keqe.

Unë mendoj pyetja parafundit këtu është nëse apo jo ju dëshironi lehtësi dhe mund të besojnë institucioneve (në këtë rast me paratë tuaja) – ose në qoftë se ju nuk mund të besimit të tyre dhe janë të gatshëm të heq dorë atë komoditet. Në rastin tim, edhe pse unë ende pyetje lehtësi, Kam mësuar rrugën e vështirë me MTN se dyfish mund të jetë i papërshtatshëm që të ketë botën tuaj lidhur reduktohet në “largët ishull” status. Pothuajse të gjithë sot shkon me faktorin komoditet.

Komoditet

Nga ana tjetër, tani një kohë të gjatë më parë, I had a dispute with Planet Fitness ku lehtësi ishte një shpatë me dy tehe. Unë kam raportuar praktikën e tyre të biznesit në Komisionin ankesave të konsumatorëve (që prej ri-organizuar si Komisioni Kombëtar Konsumatorit) and never got feedback from them. The gist of the issue is that Planet Fitness’s sales agent lied to me and a friend in order to get more commission/money out of my pocket.

Unë jam një Discovery Vitalitet anëtar i cili i jep shumë përfitime, duke përfshirë edhe normat e reduktuara të markave Premium – kryesisht shëndetësore të lidhura natyrisht, as Discovery is a Medical Aid/Health Insurance provider. Për ta thënë thjesht, Discovery është awesome. Përfitimet vitalitetin e mbuluar anëtarësimet palestër i cili më tej përfshin Fitness Planet. You still have to pay something, një shenjë të vogël në terezi, të Discovery, për anëtarësim në palestër. Por, në fund të fundit, Ata duan mua për jetë të shëndetshme, so they don’t mind footing the bulk of the bill. Por, me sa duket, kjo do të thotë Planet Fitness’ agjentët e shitjes nuk do të marrë komisioni!

Pra, çfarë e bën këtë të rezultojë në? Rezultati është se agjenti i shitjes PF-së dha një shifër të fryra për një “Vitaliteti-bazuar” anëtarësi. Ai gënjeu. Ai pastaj kishte më të nënshkruani në përputhje me pika për një çmim të fryra prej një “i rregullt” anëtarësi (po, kjo ishte në fakt më shumë se edhe një anëtarësim të rregullt do të ketë kosto), ending up about 4 dhe 5 herë sa më shumë që anëtarësimi vitalitet të bazuar.

Epiphanies

Some time in 2011 Më në fund wisened deri në shpenzimet që unë është dashur të paguajnë. Zbulimi Unë jam i sigurt se nuk do të jetë shumë i lumtur për këtë fiasko. I foli me Menaxherin në palestër, dhe unë u siguroi se kontrata gjithë do të braktiset. Unë nuk jam një për dhunë … nëse e saj për sport … në një tetëkëndësh … por pas vizitës sime 5 me drejtorin për të kërkuar pse Urdhërat Debit janë ende të ndodh, ai më tha se ai ishte i befasuar unë nuk e kishte sjellë armë me mua për vizitën. Pas disa vizitave më shumë, Menaxheri i kishte lënë në fakt Planet Fitness dhe më shpjegoi se “kontratë” was between myself and Head Office and that the local gym, me sa duket një operacion ekskluzivitet-style, kishte pak për të nuk thonë në lidhje me nëse janë apo jo ajo mund të anulohet. Nëse Zyra Qendrore tha se nuk, fat ashpër.

By this point I’d lost it. I had my bank put a stop të urdhrave debitore. It was a huge schlep: I had to contact the bank every month because the debit order descriptions would change ever so slightly. It also cost me a little every couple of months to “rivendosur” the blocking shërbim. Unë nuk mund të ndihmojnë por mendoj se sistemi bankar e mbështet shprehje të rregullta por stafi jo domosdoshmërisht e di se si të përdorin atë.

Technically I’m still waiting on the CCC to get back to me (nuk ka ndodhur kurrë – dhe natyrisht ata u ri-organizuar siç u përmend më sipër në mënyrë rasti ndoshta ra nëpër të çara). Sigurisht, deri në atë pikë PF gjithashtu donte në listën e mua për të mos paguar!

Hero papritur

Një referim i rastit i çështjes në Discovery (Unë mendoj se kam thirrur ata për një vizitë dentisti) rezultoi në një callback nga një prej agjentëve të zbulimit të. Ata pastaj më pyeti për të përshkruar problemin, në detaje dhe në formë të shkruar, për të shpjeguar më mirë nga perspektiva ime se çfarë kishte ndodhur me të vërtetë. Unë i detyruar. Ajo rezulton I kishte të drejtë për ta të mos qenë “shumë i lumtur” në lidhje me të. Në fakt ata vërtet nuk e pëlqen atë. About three weeks later, Planet Fitness kthehet më në mënyrë të plotë për të gjitha paratë që kishte qenë ndonjëherë paguar për to.

Discovery është awesome. 🙂

pjesë